Blogi

Tehniline pädevus annab IT-värbajale eelise

Värbaja elukutse populaarsus kasvab. Osav IT-värbaja teenib tänapäeval vanemarendajaga samal tasemel palka, kuid head värbajad on ülekoormuse tõttu läbi põlemas.

 
IT Talendi tiim koolitas üle 200 õpilast. Huvi ja nõudlus IT-värbajate järele kasvab. Oleme juba teist aastat Töötukassa koolituspartner. Koos Töötukassaga oleme aidanud väga paljudel tööd otsivatel inimestel ümber õppida, kuid meie juurde tulevad õppima ka kogemustega värbajad ja värbamistiimide juhid.

Ühel hetkel tabas mind klientide päringute laviin. Kõigi oli abi vaja, IT-värbajaid otsiti tikutulega taga. Head värbajad on ülekoormuse tõttu läbi põlemas ning iga päev palub mõni Eesti ettevõte abi, et neid kogenud värbaja leidmisel toetaksin. Esimese koolituse vastu oli väga suur huvi. Meie enda õpilased palusid ka teise ja kolmanda koolituse kokku panna, et veel teadmisi ja oskusi täiendada. Lõpuks kujuneski meil välja kolm koolitusprogrammi.

Värbaja neli olulist omadust
Praegu on turul nii palju häid meetodeid ja tööriistu, mis teevad värbaja töö lihtsamaks, tõhusamaks ja kiiremaks – miks mitte neid ära kasutada? See, et IT-maailmas on vähe vabu spetsialiste, ei ole uudis. Selleks, et täita üks ametikoht, tuleb ettevõttel teha vähemalt kaks-kolm tööpakkumist. Kvaliteetsete kandidaatide nappus tööturul on tõsine probleem. Pakkumisi on tööturul aina rohkem ning ettevõtted on sunnitud oma värbamisprotsessi kiiremaks ning efektiivsemaks muutma. Lisaks sobivate inimeste nõudlusele on tõusnud ka värbamiskulud.

Tänapäeval on värbaja puhul ülioluline:

● sourcing’u tegemise oskus;

● süsteemsus;

● automatiseerimine;

● tehniline pädevus.

Kui varem võis pidada sourcing’ut raketiteaduseks, siis tänapäeval on see muutunud värbajale hädavajalikuks oskuseks. Siiski ei ole tegemist imerohuga, mis lahendaks kõik värbamisprobleemid.

Tulemuseni viib süsteemsus, mitte vaid sourcing. Süsteemne mõtlemine on väga tõhus tööriist silmapaistvate tulemuste saavutamiseks. Värbamisprotsessi tuleb suhtuda kui projekti. Värbaja kõige väärtuslikum oskusteave seisneb suutlikkuses kaardistada ettevõtte vajadused ning turul sobivaimad kandidaadid.

Lisaks süsteemsusele on värbaja töös oluline produktiivne lähenemine, mis võimaldab kokku panna tõeliselt tugeva talendipanga (ing k talent pool) headest kandidaatidest ka siis, kui ettevõttes aktiivselt ei värvata. See annab võimaluse alati tagasi minna värbamisprotsessi algusfaasi, kuid alustada juba väikese edumaaga ning kutsuda kiiresti esimesed kandidaadid vestlusele.

Robotid tulevad appi
Produktiivsust aitab tõsta mõõdikute jälgimine. Muuta saab seda, mida on võimalik mõõta. Värbamises kasutatavad mõõdikud peavad olema sisuliselt väärtuslikud ja prognoosimisel abiks. Tänapäeva maailmas, kus infohulk kasvab meeletu kiirusega, on eriti oluliseks muutunud ka värbamise kiirus. Siin tuleb värbajale appi automatiseerimine.

Paljud kindlasti arvavad, et tuleb ikka isiklikult läheneda, aga kas te jõuate kõigile kandidaatidele eitavaid vastuseid saata? Tehnoloogia võib muuta protsessi sujuvamaks ning vähem aega nõudvaks. Paljud värbajad üritavad sellele vaatamata igale kandidaadile personaalselt läheneda, kuid kuhjuvate kohustuste kõrval kipub kandidaat lõpuks üldse ilma tagasisideta jääma.

Robotite kasutamine annab värbajale võimaluse kandidaatidele rohkem aega pühenduda
 
Mis oleks, kui saaksite sihtotsingu päringut generaatori abil kokku panna? Või näiteks, kui saaksite kasutada proaktiivset otsingut, mis leiaks LinkedInis inimesi ette antud kriteeriumite järgi ja kirjutaks neile sõnumeid? Või kas sooviksite, et oleks võimalus korraga 300 kontaktile LinkedInis sõnumit saata? Selline automatiseerimine on tänapäevaste tööriistade abil täiesti võimalik ja õpitav. Robotite kasutamine annabki värbajale võimaluse kandidaatidele rohkem aega pühenduda.

Tehniline pädevus on hädavajalik
Eesti tööturul on suur nõudlus IT-värbajate järele, kuid vaid üksikud värbajad saavad IT-valdkonnast aru. See on väga suur murekoht. Värbaja peab tundma ja mõistma täidetava positsiooni ja valdkonna olemust. Tehniline pädevus võtab kõige rohkem aega ja tekitab kõige rohkem stressi. Tihtipeale värbajad kardavad välja näidata, et ei oska. Kartes naerualuseks jääda, ei küsitagi arendajatelt täpsustavaid küsimusi. Tehniline pädevus annab ettevõtte värbajatele ja personalitöötajatele eelise: nad saavad asjadest sügavamal tasemel aru ja nende töö on palju tõhusam. Nad räägivad kandidaatidega sama keelt ja koostöö tiimiga sujub paremini.
 
Tulemuseni viib süsteemsus, mitte vaid sourcing

Kergem on oma inimesi koolitada kui leida organisatsiooni uut inimest või õiget koostööpartnerit agentuuri näol. Pidev enesetäiendamine on tänapäeval möödapäästmatu. Värbaja töös muutuvad asjad väga kiiresti ning tuleb ennast kursis hoida. Tulemuseni viib süsteemsus, mitte vaid sourcing. Värbajad on nagu rööprähklejad – üks inimene vastutab nii organisatsioonikultuuri kui ka värbamisprotsessi eest. Minu soovitus teile on: andke oma värbajatele aega ja rahu. Lubage valida, mis neid huvitab, ja ärge suruge oma nägemust peale.

Kõige tõhusam koolitus on see, mis viib tulemusi luues harjumusteni. Teoreetilised loengud ei toimi. Koolitus peab olema praktiline, asjakohane ja kaasav, et inimene saaks omandatud oskusi kohe töös harjutada. Sellepärast harjutamegi oskusi koolituse käigus, töötades koos konkreetse värbamisega. Tore, kui koolituse käigus õnnestub koos vaba ametikoht täita.

Olen tähele pannud, et oluline on ka grupi dünaamika: elavad arutelud ja kogemuste jagamine inspireerib osavõtjaid. Sotsiaalsed sidemed annavad koolitusele väga palju juurde, isegi kui toimub online’is. Kui osalejatel on huvi koolitusel käsitlevate teemade vastu ning nad jagavad oma kogemusi, muutub koolitus palju põnevamaks. Tulemuste saavutamiseks on vaja osaliste head koostööd.

Autor: Julia Jolkin, IT Talent värbamisagentuuri asutaja, Aasta Värbaja 2022.

Artikkel ilmus 11.05.2022 www.personaliuudised.ee 
Viimati uuendatud: 04.05.2023
Tag: