Blogi

KAKS KÄRBEST ÜHE KOOLITUSEGA: JELENA LUGU

Oskus ja soov õppida võimaldavad inimesel kohaneda tänapäeva kiiresti muutuva maailmaga, säilitada terava mõistuse ning värske mõtlemisviisi ning jääda tööturul konkurentsivõimeliseks. Jelena Poleschuk näitas oma eeskujuga, kuidas see toimib reaalelus.

Alguses omandas Jelena põhjalikult need värbamise aspektid, mida talle pakkus töö rahvusvahelises värbamisagentuuris. Pärast seda tundis ta, et on kätte jõudnud aeg mugavustsoonist väljuda ning läks esimesele IT Talendi koolitusele, sai hoogu sisse ja... Nii algas tema uus, põnev seiklus, mida Jelena jätkab IT Talent´i professionaalse värbamismeeskonna liikmena.

 

Leena, millega tegelesid enne IT Talent´i kursuste tulemist? Mis innustas sind minema koolitusele?

Ma töötasin rahvusvahelises värbamisagentuuris Manpower. Otsustasin minna koolitusele, kuna tavapärane värbamine oli juba läbi ja lõhki tuttav ning oli soov laiendada oma silmaringi ja panna ennast proovile IT-värbamises. 

Ausalt öeldes ma olin Julia Jolkinil juba kaua silma peal hoidnud, lugesin tema intervjuusid, vaatasin kõiki tema esinemisi internetis. Mulle meeldis tema avatud ja praktiline lähenemine: esinedes IT-spetsialistide ees rääkis ta üksikasjaliselt ja ausalt sellest, millest ei räägita raamatutes, värbamiskonverentsidel, jutustas oma vigadest ja kuidas ta neid parandas, milliseid tehnoloogiaid ja meetodeid ta katsetas enda peal ja millega silmitsi sattus, sest tegelikult kõik ei tööta nii hästi kui väidetakse.

 

Miks valisid IT Talent´i koolituse ja mida sa sellest ootasid?

Minu jaoks oli väga tähtis õppida valdkonna parimalt spetsialistilt, praktiseerivalt spetsialistilt, mitte teoreetikult. Millegipärast ei kipu õpikute teooria end praktikas tõestama.

Mul oli kogunenud hulk küsimusi IT-värbamise vallas ning koolituse teemad sobitusid nendega väga hästi. Minu ootused esimesele koolitusele piirdusid vastustega nendele küsimustele, kuid tegelikult sain sealt nii palju rohkem. Mind hämmastas, kui detailselt oli kõik läbi mõeldud: metoodika, kodused ülesanded, Kahoot ülesanded, suhtlemine koolitusel osalejatega jne.

Esimese kursuse läbimine andis mulle ainult hoogu juurde, tahtsin kiiresti IT-värbamise maailma edasi uurida. Iga järgnev koolitus nii vastas mu küsimustele kui ka tekitas hasarti ja motivatsiooni. Enne tehnilise pädevuse koolitust ma ei mõistnud, mis seisab kogu selle terminoloogia taga, sellepärast tundsin end kandidaatidega suheldes ebakindlalt ja vältisin (enda arvates) ebamugavaid küsimusi. Tänu põhjalikule kursusele, metafoorilistele selgitustele, Instagrami otse-eetritele, „päris“ IT-spetsialistidega suhtlemisele :) ja mugavustsoonist väljumisele hakkasin end palju kindlamalt tundma.

 

Mis oli kõige keerulisem, kõige huvitavam, kõige kasulikum ja kõige ootamatum kursuste osa?

Kõik kursused olid kaasahaaravad ja esmapilgul keerulised. Kuna me aga võtsime iga teema pisiasjadeni lahti ja siis kinnistasime seda koduste ülesannete käigus, hakkas lõpuks tunduma, et tegelikult polnudki kõik nii hirmus ega keeruline. Tahan siiski täpsustada, et see töötab ainult aktiivse osalemise tingimusel. Pole mõtet loota, et saab ühe teema vahele jätta ja hiljem lihtsalt vaadata slaide. Üksi pole nii lihtne kõigest aru saada.

Keeruline. Kursuste materjal (eriti tehnilise pädevuse osa) on väga kontsentreeritud ning kursus ise on intensiivne. Tundide vahele jäi võrdlemisi vähe aega, et kõik ära õppida ja kodused ülesanded ära teha. Õpingute, töö ja pereelu ühendamine pole kunagi lihtne ning need koolitused pole kindlasti laiskadele, siin on vaja palju töötada.

Minu jaoks oli kõige keerulisem ja samas uskumatult põnev tehnilise pädevuse koolitus. Mul pole lähedasi sõpru IT-valdkonnas, kuid koduste ülesannete edukaks läbimiseks oli vaja leida suhtlemisaldis IT-spetsialist, kes pidi valmis vastama paljudele küsimustele. Lisaks oli soovituslik, et see oleks juhtivtöötaja, kellel oli asjadest laiem ülevaade. See oli äge väljakutse! Ma olen väga õnnelik, et sain sellega hakkama :)

Praktiline. Kõik koolitused on ehitatud üles niiviisi, et kõike saab töösse võtta ja kohe kasutada. Ma avan siiamaani oma konspekte ja koduseid ülesandeid ning kasutan neid kui spikreid. Koolitused pole üle koormatud kuiva teooriaga, kõik on praktiline ja asjakohane, materjalid sobivad täisväärtuslikuks tööks esimesest päevast alates.

Ootamatu. Õppimisprotsess on kerge just tänu sellele, et keerulised asjad selgitatakse lahti sedavõrd arusaadaval ja lihtsal moel, et kohe tekkib soov kasutada saadud teadmisi nüüd ja praegu, mida me tegelikult tegimegi, sest pidime tegelema päris IT-spetsialistide otsinguga.

Avastuslik. Innustus, mida tunnete, kui suudate täpsete algoritmide abil leida ägeda kandidaadi, olenemata tema asukohast!

Lisaks: robotid ja võimalused, mis avanevad, kui neid kasutada mitte ainult kodus köögis, vaid ka värbamisel.

 

Kui peaksid ühe lausega kokku võtma igaühe neist kolmest kursusest, alustades sõnadega „See kursus on kasulik nendele, kes...“, siis mida ütleksid?

... soovivad olla kursis kaasaegsete metodoloogiate, tööriistade ja valiku taktikatega.

Ja ka neile, kes soovivad värvata asjatundlikult ja arukalt, säilitades samas järjepidevuse kõigis protsessides, ilma et ükski oluline detail vahele jääks. 

... soovivad „elustada“ juba toimivaid tööprotsesse või neid korrastada.

... kes kahtleb, kas ma saan IT-värbamisega hakkama.

 

Pärast kursust said osa IT-talent´i meeskonnast, millega siin tegeled?

IT Talent´is kasutan praktikas seda, mida koolitustel õppisin: tegelen turunduse ja IT-kandidaatide värbamisega.  

 

Milliste omadusteta on võimatu saada heaks värbajaks?

Diplomaatia, visaduse, täpsuseta selle parimas tähenduses, inimlikkuse (empaatia) ja stressitaluvuseta.

Oluline on, et värbaja oleks alati uute teadmiste ja lahenduste järele “näljane”. Samuti ei peljanud ta võimalikult sageli oma mugavustsoonist välja astuda.

 

Mida soovitaksid neile, kes alustavad (või vahetavad) karjääri ning kaaluvad värbajaks hakkamist?

Värbaja amet on väga energiakulukas, dünaamiline ja meeletult põnev! Kui olete valmis tegutsema ja töötate täie pühendumusega - siis laske käia! Enne õppima asumist uurige õpetajate tausta – on oluline, et nad innustaksid teid enda eeskujuga, nagu seda teeb Julia!

 

Julia Jolkin, ettevõtte IT Talent´i juhataja ja kursuste autor 

Leena lõpetas kõik meie kolm IT-värbaja koolitust. Lisaks sellele sai temast meie muusa, kes pidevalt innustas meid looma uusi koolitusi. Ta oli sedavõrd huvitatud arengust, et motiveeris meid. Mul on väga hea meel, et meil oli nii palju ühist ja nüüd on meie IT Talent´i meeskonnas uus suurepärane inimene ja spetsialist.

 

Viimati uuendatud: 24.05.2022
Tag: