Blogi

Kuidas leida tööd IT valdkonnas? Samm-sammuline juhend

Järjekordseks karjäärinõustamise konsultatsiooniks valmistudes avastasin, et märkan tihti, kuidas paljud IT-spetsialistid ei taju oma väärtust turul ega oska end müüa. Neile lihtsalt ei meeldi end turundada ning töökohast ilma jäädes satuvad nad sageli segadusse.

 

Kust alustada? Kuhu nüüd suunduda? Kui palju raha küsida? Eriti keeruline on olukord siis, kui viimasest tööintervjuust on möödas juba kaua aega, sest nüüdseks on mängureeglid tööturul oluliselt muutunud.

 

Oluline on vabalt võtta ja mitte muretseda – pole vaja olla parim müügimees. Käesolev postitus annab nipid, kuidas tööturul toimetada ning seejärel valida sobilikud tööpakkumised.

 

1. Puhka! Häälesta end uuele lainele. 

Ole vaikuses. Kõlab banaalselt, kuid kõigepealt tuleks endale restart teha. Selleks, et ennast kuulata ning mõista, millises suunas liikuda ning mida edasi teha, on paus ja vaikus vajalikud.

 

IT-spetsialistide jaoks on tööturul pakkumisi palju ja kindlasti leidub midagi igaühele. Kuulen konsultatsioonide käigus sageli, mis kandidaatide hinge kriibib ja annan võimaluse kogetud emotsioonid välja elada. Kui end endise tööandjaga seotud olukorrast vabastada ei suuda, on raske tulevasi intervjuusid läbida ja rõõmsameelsust säilitada. Soovitan istuda korraks maha ja võtta aega endale, jättes kõik negatiivsed mõtted selja taha, et siis julgelt edasi liikuda.

 

Puhatud? Enda sisehääl kuulatud? Nüüd tööd valima; sellist, mis enda vajadustega kõige paremini sobib. Laual peaks olema mitu pakkumist lihtsalt selleks, et võrrelda saaks. Et pakkumisi saada, tuleb aga pakkujatele nähtav olla.

 

2. Tutvusta endast maailmale!

Praegust IT-tööturgu juhivad tööotsijad, mitte tööandjad. Vaid 20-30% tööpakkumistest avaldatakse tööotsingu saitidel, sest kandidaadid reageerivad sellistele kuulutustele üpris harva. See tähendab, et avalikud töökuulutused on vaid jäämäe tipp ning põhitöö toimub passiivsete kandidaatidega.

 

Värbajad kammivad iga päev internetti läbi, et see õige spetsialist leida. Kui mõista, kuidas nad seda teevad, saab aidata õigetel pakkumistel endani jõuda. Muuhulgas võimaldab see vältida ka sobimatuid pakkumisi ja nendega kaasnevat tulutut suhtlemist, säästes nii enda aega ja vaeva.

 

Veebiotsingute jaoks tegelevad värbajad sourcing'uga. Selleks loovad nad Linkedini otsingupäringuid (sourcing strings), kasutavad Boolean ​​otsingumeetodit ja teevad “röntgeni” Google Х-ray otsinguga.

 

Mõtle, milliseid märksõnu kasutaksid iseenda otsimisel, kui sattusid ühtäkki värbaja rolli. Guugelda end ja katseta. Millise mulje jätab Sinu profiil internetis? Lisa oma profiilile õiged märksõnad, et ilmuda vastavates otsingupäringu tulemustes.

 

Peamine platvorm töökohtade ja spetsialistide leidmiseks on tänapäeval LinkedIn. Alustamegi sellest.

 

Arendajate levinuim viga on end lihtsalt tarkvaraarendajaks nimetada, mainimata sealjuures tehnoloogiapinu (ingl. technology stack), millega nad töötavad.

 

Soovimatute pakkumiste vältimiseks soovitan selgelt sõnastada enda tiitel LinkedIni jaotises Title ja mainida oma tehnoloogiapinu või programmeerimiskeel. Näiteks: Front-End React Developer, Fullstack.Net Programmer, Senior Java Engineer või Java Team Lead.

 

Järgmisena võiks täita tehniliste oskuste jaotise About. See kokkuvõte aitab anda selge ülevaate isiku oskustest ja märkida profiilis õiged märksõnad. Jaotis peaks olema kui vereanalüüs: 30 sekundiga saab näitajad loetud ja on võimalik öelda diagnoos. Pikkade lausete kirjutamise asemel tuleks tekst jaotada osadeks. Näiteks:

  • tugevaimad programmeerimiskeeled,
  • raamistikud,
  • andmebaasid jne.

 

Aita värbajatel enda kogemusi valideerida ja näita, kus ja kuidas oled oma oskusi kasutanud. Pane oma töökogemus üksikasjalikult kirja ning täpsusta iga töökoha all:

  • projekti/toote olemus,
  • enda roll ning ülesanded projektis,
  • projekti tehnoloogiapinu.

 

Kandidaatide teine ​​levinud viga seisneb selles, et kogemuse kirjeldus sisaldab vaid ametikohta, töösuhte aega ja ettevõtte nime. Sellega on värbaja jaoks kogu lõbu ära jäetud!

 

Järgmisena tuleks täiendada oma profiili – kutsetunnistused, läbitud kursused, kolleegide ja klientide soovitused on nagu tähed pagunitel. Mida rohkem neid profiilil on, seda enam usaldust ja austust see tekitab. Samas tuleks ka nende aktuaalsusele tähelepanu pöörata, sest IT valdkonnas muutub kõik väga kiiresti. Töökogemuse teavet on mõttekas kuvada viie või äärmisel juhul kuni 10 aasta kohta.

 

Tööle kandideerimisel ei nõuta sertifikaate ja koolituste läbimise tunnistusi just sageli. Teisalt eristavad kandidaati teiste hulgast “tervislikud harjumused” nagu oskuste pidev täiendamine ja kvalifikatsiooni tõstmine, koolituste ja kursuste läbimine, püüdlused vallutada uusi tippe ning tulemusele keskendumine. Kõige selle hindamiseks ongi olulised sertifikaadid. Kolleegide ja otseste juhendajate soovitused kinnitavad aga, et inimesega on hea koos töötada. Seega palu neil enda kohta julgelt paar lauset kirjutada.

 

LinkedIni spetsiaalsed kohandused võimaldavad värbajatel otsitavaid kergemini leida, kuid kuidas enda konto õigesti üles seada? On kaks lihtsat valikut. Esiteks, seadistada oma konto Let recruiters know you’re open to opportunities võimalusega.

 

Teiseks, lisada oma konto jaotisse Intro lausejupp “Looking for job opportunities”. See võimalus on efektiivsem, kuna kõik värbajad ei kasuta tasulist LinkedIn versiooni. Sellisel juhul saab tähistada profiili foto spetsiaalse rohelise #OpenToWork märgiga, mis aktiviseerub kolmeks kuuks ja eemaldub seejärel automaatselt.

 

Üksikasjalikumad juhised mõlema võimaluse seadistamiseks leiad siit.

 

LinkedIn profiil on nüüd korras? Edasi!

 

Eesti populaarsemad tööportaalid on CV-Online ja CV Keskus. Oleks tore, kui CV on leitav mõlemas keskkonnas, sest nii on isik potentsiaalsetele tööandjate jaoks nähtavamal. Nimelt, CV-Online ja CV Keskus on erinevad ja kõigil ettevõtetel ei ole mõlemale CV-de andmebaasile juurdepääsu.

 

Saitide andmebaasides, mida värbajad ja tööandjad kasutavad, nagu CV-Online ja CV keskus, on rippmenüü filtrid efektiivsemad kui märksõnaotsing. Näide päriselust: CV Keskuse otsingutulemid märksõnaga “erlang” osutusid lihtsalt osaks fraasist mothER LANguage.

 

Ära lisa portaalidesse lihtsalt valmis CV faili, sest seda ei saa alla laadida ega märksõnade järgi leida. Kõige usaldusväärsem viis oma CV koostamiseks on valida rippmenüüs pakutavad valikud ja kirjutada saidi enda vormis maksimaalselt märksõnu välja, eriti tehniliste oskuste puhul.

 

Eesmärk on muuta oma kogemuste kirjeldus kasutajasõbralikuks, hästi struktureerituks ja selgeks. Tehniliste oskuste ja kogemuste kirjeldamise põhimõte on sarnane LinkedIni omale. Tehniliste oskuste kokkuvõte peaks olema kohe alguses, kõige nähtavamal kohal. Töökogemus tuleks kirja panna võimalikult üksikasjalikult, ilma monoliitse teksti ja pikkade lauseteta. Pika ning ebamugava teksti puhul keegi lihtsalt ei loe seda kõike.

 

Tasub veenduda, et profiil on nii CV-Online kui ka CV Keskuse keskkonnas avalik kõigile.

 

3. Lisa profiili ja CV-sse portfoolio link

 

Code sample’id ütlevad arendaja kohta rohkem kui tuhat sõna. Eriti juuniorite puhul! Code sample’ite link tuleks lisada Tehniliste oskuste jaotisse.

 

Arendajad või QA automatiseerimise insenerid peaksid oma Github keskkonda ja CV-sse lisama korralikud koodinäidised; LinkedIni profiilil peaks olema link kontaktandmetega. See aitab tehniliste oskuste hindamisele oluliselt kaasa, kuna enamik tööandjaid soovib näha, mida päriselt teha suudetakse.

 

Portfoolio on disainerile ja veebiarendajale hädavajalik. UI/UX disainerite kandideerijate valimise etapis on sageli määrav portfoolio analüüs, mitte varasem kogemus. Kui ühtegi projekti ette näidata ei ole, need on aegunud või ei kajasta inimese praegust taset, on parem neid mitte välja tuua ja oma mõte lendu lasta.

 

Nähtud vaev tasub end kuhjaga ära. Nüüd hakkab tööpakkumisi tulema iga päev, ilma, et ise eriti midagi tegema peaks. Kujuta ette end hommikul kohvi joomas, uurides mõne päeva jooksul kogunenud tööpakkumisi. Kas pole imeline?

Kuid lõõgastumiseks on veel ikkagi pisut vara. 

 

4. Guugelda endale töö!

 

Meeldetuletus: ainult 20-30% tööpakkumistest avaldatakse tööotsingu saitidel. Töö otsimisel tuleks ise aktiivne olla: otsida LinkedIni tööpakkumisi, värbajaid ja juhte näiteks lausete „We are hiring“, „looking for Java“, „C#  developers“ abil.

 

Enda CV-d ja kandideerimisavaldused tuleks ise laiali saata, huvi üles näidata ja otse ühendust võtta. Kirjeldama peaks, mis teeb sinust hea kandidaadi ja millega eristud. Näiteks: „Olen ​​teie ettevõtet juba pikka aega jälginud, olen uurinud teie toodet ja see on muljetavaldav”. Kindlasti tasub lisada, millega saad ettevõttele kasulik olla.

 

Silmaringi laiendamiseks tasub silma peal hoida ettevõtetel, millel on head äritulemused ning laienemisplaanid, ja idufirmadel, mis on edukalt investeeringuid kaasanud. IT-ettevõtete puhul tasub jälgida nii karjäärijaotisi nende kodulehtedel kui uudiseid ja postitusi sotsiaalmeedias.

 

Otsingut tasub laiendada ka endistele kolleegidele kirjutades või tuttavaid küsitledes. Tööotsimine tutvuste kaudu on tänaseni üks tõhusam viis töö leidmiseks. Liitu vastavate kanalitega ja Facebook gruppidega, kuhu töökuulutusi postitatakse.

5. Jätka enda arendamist ja ole positiivne!

 

Pikalt edasilükatud huvitavate raamatute lugemise ja kursustel osalemiste aeg on nüüd käes! Koosta konkreetne arenguplaan ja tegutse väikeste, kuid järjepidevate sammude kaupa. Arenda oma oskusi vähemalt üks tund päevas ning juba paari nädalaga oled märgatavalt oma eesmärgile lähemal.

 

Katseta ka uusi tehnoloogiaid veebiplatvormidel nagu Udemy, Coursera, LinkedIn Learning jt. Pane oma oskused Codewarsis proovile, osale Codeforces ning HackerRank häkatonidel ja võta open source projektidest osa.

 

Abi saab ka karjäärinõustajatelt, kellel on alati huvitavaid tööpakkumisi ja värsket teavet tööturul toimuvast. IT Talent'i tiim viib kogenud kandidaatidele Eesti IT-turul regulaarselt tasuta konsultatsioone läbi. Aitame kandidaadil kindlaks teha tema soovid ja eesmärgid, heidame profiilile kõrvaltvaataja pilgu ning nõustame nii turunõudluse kui -suundade ja palgatõusu osas.

 

Anna märku, kas artiklist oli Sinu tööotsingutel abi! Mõtted artikli kohta ja ettepanekud uute materjalide jaoks karjäärinõustamise teemadel võid kirjutada kommentaaridesse.

 

Edu on Sinu enda kätes!

 

Julia Jolkin, [email protected]

Suur aitäh inspiratsiooni ja abi eest, Natalja Zhuravljova!

Viimati uuendatud: 16.08.2021
Tag: